Czy jajka mogą być dobre dla serca
Czy jajka mogą być dobre dla serca ?
Czy na pewno dobre - nie wiadomo. Na pewno jednak mniej szkodliwe niż do tej pory sądzono - dowodzą na łamach czasopisma "International Journal of Cardiology" naukowcy z amerykańskiego Yale Prevention Research Center.
Problem wpływu spożycia jajek na stan naszego zdrowia jest od dawna dyskutowany w świecie medycznym. Ze względu na to, że w jajkach znajdują się stosunkowo duże ilości cholesterolu, szkodliwego dla układu krążenia, przez lata wielu ekspertów zalecało ograniczenie ich w spożywanej diecie. Od pewnego jednak czasu zaczęło pojawiać się coraz więcej prac naukowych, których autorzy rewidowali swoje stanowisko na temat szkodliwego wpływu jaj na nasze zdrowie. Właśnie jedną z takich prac przedstawili Amerykanie. Badali oni stan zdrowia 49 osób, którym przez sześć tygodni zalecono spożywanie dwóch jajek dziennie. Uczeni skupili się na dwóch rzeczach. Po pierwsze - na poziomie cholesterolu obecnego we krwi, a po drugie - na funkcjonowaniu śródbłonka naczyń krwionośnych. Jego prawidłowy stan jest niezbędny do właściwego krążenia krwi w organizmie, a co za tym idzie - do naszego zdrowia. Badacze stwierdzili, że sześciotygodniowa "jajeczna dieta" nie spowodowała podniesienia się we krwi ogólnego stężenia cholesterolu. Nie wzrósł również poziom tzw. Szkodliwego cholesterolu LDL, który znacząco może zwiększyć ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Prawidłowo zachowywał się śródbłonek. Uczeni oczywiście apelują, żeby nie nadinterpretować wyników ich badań i zachować zdrowy umiar, jeżeli chodzi o ilość i częstość spożywania jaj.



